Velikonoce, změna času, ekvádorské ceny

Hlásíme se opět po týdnu a všem bychom moc chtěli na začátek popřát veselé Velikonoce! A také moc děkujeme za to, že jste opět navštívili náš blog, vážíme si vaší přízně a podpory. 
 
Když jsme zkoumali odpovědi ankety, tak to vyhrává položka "Zajímá mě vše!"..  A to nás samozřejmě velmi těší! :-) Tak se postupně budeme snažit věnovat každé položce, stručně a jasně. 

Celý týden jsme prožívali ve znamení přípravy na Velikonoce. Vyráběli jsme, zpívali, učili se trošku anglicky, hráli hry. Také nás zasáhla událost v Bruselu, proto jsme se nezapomněli s dětmi pomodlit. Na zelený čtvrtek jsme se dětem pokusili vysvětlit pomocí videa a názorné ukázky to, co se na tento den připomíná. Totiž, dvanácti dětem jsme umyli nohy a rozdali chléb. Navíc jsme věnovali chvíli tomu, abychom se omluvili lidem, kterým jsme nějakým způsobem ublížili. Aneb, říct omluvu tomu člověku do očí a obejmout ho přede všemi. Ze začátku se děti nechtěly omluvit nikomu, ale pak si uvědomily, že je to vlastně strašně super. Tak byla najednou spousta zájemců o to omluvit se. :-) Samozřejmě, my, dobrovolníci, jsme se také museli omluvit. Tak jsme se se Standou omluvili sobě navzájem... tak trochu ponorka. :-D Na velký pátek byla nadace zavřená. Šli jsme na mši, a neskutečné, kolik lidí se účastnilo! To jsme se Standou nečekali, a proto jsme celou dobu museli stát společně s mnoha dalšími venku.  
 
Mimochodem, neunikla nám informace, že se v sobotu měnil čas v ČR. To znamená, že už jsme od sebe vzdáleni sedm hodin. Až budete někdy vstávat kolem sedmé, vzpomeňte na nás, to se budeme chystat k spánku. :-) 
 
A teď bychom se zaměřili na jednu z odpovědí v anketě "Cena - kolik co stojí". Aneb jak to tady vůbec s obchody vypadá? V Ekvádoru je snad nejznámějším supermarketem "Tía" (v překladu to znamená teta). A právě v Tíi nakupujeme. Čerstvé pečivo tam nenajdeme, proto nakupujeme výhradně toasty (zhruba za 35,-Kč - nejlevnější!). Mezi naše tradiční položky patří ovoce - hlavně banány (trošku levnější než v ČR), mé oblíbené avokádo (jedno cca za 15 Kč), ananas (kolem 35 Kč), pitahaya (kolem 24 Kč), atd. Překvapila mě cena za jednu malou nutellu - v přepočtu za 160 Kč!! Když jsem si chtěla koupit šampon (klasický, co najdeme v každé drogerii v ČR) - zhruba 170 Kč. Tak jsem si koupila nějaký ekvádorský za dva dolary. Nejlevnější pivo jsem koupila cca za 32 Kč..a byla to škoda peněz! Z toho vyplývá, že výrobky, které snadno najdeme v českých obchodech, v Ekvádoru najdeme z malé části taky, ale za velmi vysokou cenu. 
 
Pro zajímavost, se Standou jsme se shodli na tom, že jsme neviděli žádné kuřáky. A tak jsme se v Tíi ptali, zda prodávají vůbec cigarety. Řekli nám, že ne. Cigarety se prý prodávají v menších obchodech, a to zhruba za 110 Kč (Marlboro). Tak jsme pochopili, proč nikoho s cigaretou tak snadno nepotkáme. ;-)

Tenhle týden se chystáme s dětmi k oceánu (některé ho uvidí poprvé v životě), tak se všichni moc těšíme. Hlavně děti teda. My se Standou se spíš modlíme, abychom se nevrátili v podobném stavu jako z pláže ze Salinas. No a o víkendu se snad pojedeme podívat na nejvyšší horu Ekvádoru. Zůstaňte s námi, amigos (=přátelé)!