Setkání s velvyslancem ČR, konzulem a návštěva farnosti v Pedro Carbo

Tento týden byl poněkud intenzivnější. Setkali jsme se v Quitu s českým velvyslancem pro Peru a Ekvádor a novým konzulem pro ČR, slavnostně jsme otevřeli nové patro, oslavili jsme Standovy narozeniny a vydali se na návštěvu do Pedro Carbo, kde bydlí naše česká kamarádka Marí. 
Tento týden byl poněkud intenzivnější. Setkali jsme se v Quitu s českým velvyslancem pro Peru a Ekvádor a novým konzulem pro ČR, slavnostně jsme otevřeli nové patro, oslavili jsme Standovy narozeniny a vydali se na návštěvu do Pedro Carbo, kde bydlí naše česká kamarádka Marí. 
 
Vzhledem k tomu, že se otevírá nový konzulát pro ČR v Quitu, dozvěděli jsme se, že se koná schůzka pro českou komunitu žijící v Ekvádoru. A tak jsme se události chtěli zúčastnit. Společně se Standou, p.Pavlem a Marí (naše česká kamarádka prodávající filtry na vodu Enewa v Ekvádoru, viz článek "Setkání Čechů") jsme na setkání vyrazili. Společně s námi se zúčastnilo akce asi 30-40 dalších lidí, ale že by tam byli vyloženě Češi, to ne. Byli tam především Ekvádorci, jejichž měli např. babičku z ČR, rodiče, strýce a podobně. Bylo úžasné si povídat s Ekvádorci v češtině! :-D Na setkání přijel český velvyslanec, jehož sídlo je v Peru. Setkali jsme se s novým konzulem pro ČR a vyměnili si pár kontaktů.                     
 
V pátek jsme na škole lídrů oslavili Standovy narozeniny, zavzpomínali na oslavu Dne matek, zahráli jsme divadlo a přivítali s mládeží o.Pavla. Ekvádorci mají zajímavý zvyk, že oslavenec nejdříve musí zabořit hlavu do dortu a pak ho nakrájet..proto to Standovi na fotce tak sluší. :-D Večer jsme šli společně se Standou a Marí oslavovat také, kam jinam než, do karaoke baru. 
 
Další den, v sobotu, jsme vstávali brzo, protože jsme museli vše nachystat pro slavnostní otevření nového patra. Zahájení proběhlo v podobně mše svaté, poté bylo několik soutěží pro děti a mládež, následovalo požehnání a přestřihnutí stužek a prohlídka nového patra. Vše skončilo občerstevním. :) (Na fotkách je nové patro)                            Standa udělal slavnostní narozeninový oběd o čtyřech chodech. Jedli jsme my čtyři Češi, prezident nadace a jeho manželka. Standovi se to moc povedlo...akorát si myslíme, že Ekvádorcům k těm ovocným kynutým knedlíkům chyběla rýže.. O:-) 
 
Po obědě jsme uklidili, sbalili se a vyrazili na návštěvu do Pedro Carbo, kde žije Marí. Cesta trvala přes čtyři hodiny. Když jsme přijeli autobusem na místo, Marí se Standou řidiči řekli, že máme v kufru věci, tak ať nám je vyndá. Řidič odpověděl "Sí sí sí". No a když jsme vystoupili? Šlápl na plyn a odjížděl. I přesto, že jsme byli všichni unavení po cestě, rozběhli jsme se plnou rychlostí za autobusem a řvali, ať zastaví. No a opravdu asi po stovce metrech zastavil a vyndal nám věci. Načež Marí řekla "Vítejte v Pedro Carbo". :-D
 
S věcmi jsme přišli na faru, kde nás mile přivítal pan farář původem z Kolumbie společně s farnicí, která nám připravila občerstvení. Skvělí lidé! Po večeři a příjemné konverzaci jsme ulehli k spánku.                                         
 
V neděli ráno jsme šli na mši, no a to byl taky zážitek. Neuvěřitelný rozdíl mezi farností ve Ventanas a farností v Pedro Carbo. Lidé včetně kněze v Pedro Carbo při mši tleskají, tančí, zpívají. Úžasný pohled, byli jsme z toho nadšení. Na konci mše si nás kněz zavolal dopředu a představil. Tak nás přivítali potleskem. :-)                                                Po mši jsme vyrazili s knězem na oběd a pak na výlet k bazénu a ke kapličce. Následně jsme si prohlédli faru, kde nás zaujalo, že kněz chová na střeše slepice. No a Standa si chtěl jedno kuřátko chytit. Ve chvíli, kdy ho držel, tak ho trošku více zmáčkl, protože to, co z něj vypadlo, Standu rychle namotivovalo, aby ho vrátil zpět do ohrádky. :-D Následovala večeře s několika farníky, návštěva zmrzlinárny a poté jsme si ještě velmi hezky promluvili s knězem. Bylo by krásné navázat spolupráci právě s touto farností, s těmito lidmi... uvidíme. ;-) Po promluvě s knězem jsme vyrazili se Standou a Marí na pivo. No, tři Češi na pivě, paráda! Moc jsme si celý den, s tímto ještě lepším zakončením, užili.                                                             
 
Pondělní ráno jsme se s farníky a knězem nasnídali. Kněz se nám nabídl, že nás odveze do Guayaquil (asi hodina a půl cesty), další super zpráva. :-) Z Guayaquil jsme chytli autobus do Ventanas, kde jsme dorazili kolem třetí odpoledne. A tak jsme šťastným návratem do nadace zakončili náš týden. Zážitků z tohoto týdne je spousta, ovšem, článek už je i tak dlouhý, je třeba skončit, souhlasíte? :-) Hasta pronto, amigos! 
 
Na závěr fotka s leguány z parku v Guayaquil. :-)