Setkání s Čechy, víkend v pekařství

Skoro polovina našeho pobytu v Ekvádoru za námi! Čeká nás už jenom něco málo přes dva a půl měsíce. Utíká to rychle, stejně tak rychle jako uplynul týden od posledního článku. Pojďte se tedy za námi opět na chvíli podívat na jižní polokouli.  

Přiznám se, je pro mě trošku těžké vzpomínat na to, co se událo ve dnech mimo pátek a víkend. A tak se ptám Standy: "Stando, co jsme dělali přes týden?".. s odpovědí "Hmm..nevím." mi moc nepomohl. :-D Tyto dny už jsou pro nás tak trochu klasikou. Aktualizace kartotéky dětí, kurzy kytary, angličtiny, kino, návštěva rodin, nakupování materiálu, počítání, prezenčka dětí, atd. Taky za námi často chodí mládež (které se věnujeme každý pátek) s různými dotazy o životě. Ty dotazy mne občas překvapí..naposledy jsem s někým řešila, proč je tak těžké pochopit ženy.. Ale teď už se pojďme podívat na dny, na které vzpomínáme velmi dobře. Pátek! Setkání Čechů v Ekvádoru! 

Setkali jsme se u nás v nadaci se sympatickým manželským párem z Česka. Dozvěděli se o nás díky rozhovoru v Radiu Proglas, který poskytli předchozí dobrovolníci (rozhovor naleznete zde). Přijeli za námi s velmi zajímavým projektem, který se snaží dostat do ekvádorských domácností filtry na vodu. Zdejší kontaminovaná voda je příčinou nemocí i úmrtí. A protože i naše děti tuto kontaminovanou vodu pijí, je pro nás silnou motivací o filtrech informovat místní. A tak jsme jeden filtr koupili i do naší nadace, jsme spokojení! Bylo to navíc velmi příjemné (a určitě ne poslední) setkání! ;-)

 

Sobota. Jak hezký den! Domluvili jsme se s naší uprchlickou rodinou z pobřeží, a přišli jsme se podívat do jejich pekárny, kterou jim pomáháme zařídit. Ovšem, tentokrát jsme přišli za účelem, abychom se naučili místní specialitku - "pan de chocolate". Zaujalo nás to natolik, že jsme se domluvili i na neděli. Ale to už se záměrem upéct medovník, který místní neznají. Standa s jeho receptem na medovník byl velmi úspěšný. Samozřejmě jsme probrali i další recepty. Rodina je z toho tak nadšená, že navrhla, že svou pekárnu pojmenuje "Panaderia checa" - v překladu - "Česká pekárna". 

Asi v jedenáct hodin dopoledne za námi do pekařství přijel prezident nadace, s tím, že nás zvou na jeho oslavu narozenin, která bude za dvě hodiny. Ha. Jsme v klidu, i s tím, že ještě musíme dopéct chleba, sehnat dárek, připravit chlebíčky, koupit kytku, osprchovat se, připravit se. Mezitím nás ještě stihla rodina pekařů pozvat na večeři. Vždy se zeptáme, jestli máme přijít v "hora ecuatoriana" = "ekvádorská hodina" - což znamená, že se máme minimálně půl hodiny zpozdit. A nebo "hora europea" = "evropská hodina" - to znamená přijít bez zpoždění.

Na oslavu jsme spěchali a přišli s 15 minutovým zpoždění. No a pak jsme další hodinu čekali než přišli ostatní. Bez komentáře. :-D Bylo to fajn, na oběd jsme měli rýži se špagetami a pak se zpívalo karaoke. Poté jsme vyrazili na večeři, kde jsme měli rýži se salátem a kuřetem, a pak jsme zase zpívali karaoke. Velmi příjemný den to byl každopádně. :-) 

Pro zajímavost, co za písničky tady uslyšíte na ulici a tak nějak všude: www.youtube.com/watch?v=aQXwgBRK0vo   www.youtube.com/watch?v=WJkN3zcFQxY   www.youtube.com/watch?v=ywhOhZenOt0 

A na závěr fotka chlebíčků, které byly pro místní také chutnou novinkou. Tímto se loučíme a přejeme všem hodně sil a entuziasmu do dalšího týdne!