První měsíc za námi

Milí čtenáři, je to tak, přesně před měsícem jsme se loučili v Praze s naším koordinátorem a ještě s jedním výjimečným člověkem. A musíme přiznat, že i ten jeden měsíc s našimi životy trochu zatřásl. Rozmazlené evropské dětičky si všimly, že život na druhé straně zeměkoule je jiný. 

To, v čem vidíme jakýsi rozdíl, je ve vnímání k jídlu. Ze zkušeností v ČR na víkendových akcích nebo táborech, kdy rozdáváme dětem oběd, není velkým překvapením, že nám děti jídlo odmítají s tím, že to nejí nebo nemají hlad nebo s klidem vracejí načlou porci, protože jim to nechutná. U ekvádorských dětí z nadace jsme se s tím (zatím) nesetkali..a to jí každý den rýži. Dítě, které by nejedlo rýži..uff, to si ani neumím představit. Naopak, když máme odpoledne program, děti se často ptají, jestli nemáme zbytky od oběda, že mají hlad. Pamatuji si, když jsem chtěla vyhodit jedny sušenky, protože mi už připadaly nejedlé. Ale jeden klučina sténal, že má hlad, tak jsem mu sušenky nabídla. Co následovalo? Objetí, pusa na líčko a velké díííky. 

Když jsme u toho jídla - na fotografii si můžete povšimnout ekvádorské specialitky. Co v ní plave? Všechno, na co si vzpomenete. Mořské plody, hovězí maso (myslím), sušené banány, cibule, a hlavně, co nejvíce šťávy z limetky. Kupodivu, bylo to fakt dobré. :-) 

Přes týden jsme navštívili bažinatou oblast, odkud pochází naše děti. Díky sponzorským darům frýdeckých farníků a Misijního Klubka se podařilo vybudovat nový domek pro rodinu, která žila v podstatě bez něj. Tak jsme se všichni těšli z té radostné změny, která pro rodinu nastala. Děkujeme sponzorům za ni!

V sobotu jsme se jako nadace účastnili události ministerstva životního prostředí. Účelem této akce bylo zalesnit konkrétní oblast. Tak jsme si každý zasadil jeden stromeček, nechali jsme se vyfotit (hlavně my jsme svou barvou kůže v organizátorech vzbuzovali touhu po tom, aby si nás vyfotili), vyslechli si pár slavnostních proslovů, najedli se a jeli zpět do Ventanas.

Pokud vás zajímá více o nás a našem životě v Ekvádoru, mrkněte na oficiální stránky nadace. Najdete tam mimo jiné článek, jehož autorem je Standa: www.por-ninos-de-ecuador.cz/ Nebo nás můžete zachytit přímo v akci skrze facebook nadace, kde překládáme příspěvky do češtiny: www.facebook.com/Fu-Shen-Fu-Foundation-179455375401359/?fref=ts 

Udělali jsme si pěknou procházku kolem kakaovníků. Škoda, že kakaové boby se nemůžou jíst hned po tom, co si je člověk utrhne ze stromu. 

Autor: Kateřina