Probdělá noc aneb zemětřesení v Ekvádoru

Tímto článkem bychom vám chtěli popsat chvíle, kdy zemětřesení přišlo. 

Kolem sedmé hodiny večer jsem seděla v nejvyšším patře, v tom, ve kterém právě stavíme. Začala se se mnou třást židle, nejdříve jsem nechápala, co se děje. Asi po dvou vteřinách jsem si všimla, že se netřese jenom židle, ale i celá budova, celá země. Hned mi to došlo. Zemětřesení.

Seběhla jsem do prvního patra, kde jsme se srazili se Standou. Co teď? Nejblíže byly futra od dveří, tak jsme se schovali tam. Jenomže se nám to nezdálo příliš bezpečné, tak jsme popadli klíče a běželi do přízemí, odkud jsme se dostali mimo budovu nadace. V tu chvíli přestala fungovat v celém městě elektřina, lidé vybíhali ven.

Celé to trvalo asi 40 vteřin, zemětřesení přibývalo postupně na síle. Když to skončilo, bylo zvláštní ticho.. Asi po patnácti minutách přijel Norberto, prezident nadace, ptal se, zda jsme v pořádku. Díky Bohu ano. Upozornil nás na dotřesy, které pravděpodobně přijdou.Taky přišly. To už jsme byli více připraveni. Sbalili jsme si nejdůležitější věci a měli připravenou rychlou únikovou cestu. Asi do hodiny už se zem třásla znovu. Pak jsme sledovali zprávy na internetu, kterých bylo více a více. Nejdříve ekvádorské zprávy, BBC, a pak začalo psát i české zpravodajství. Zprávy nás ještě více zneklidnily, když jsme viděli, co se stalo v sousedních městech. Hrozilo tsunami, lidé z pobřeží byli evakuováni. Vyhlásil se výjimečný stav, v provincii, kde žijeme, byl vládou vyhlášen stav ohrožení. 

Asi po druhé hodině ranní přišly další otřesy. Opět jsme vyběhli mimo budovu. Celou noc jsme probděli, v sedm ráno jsem byla vyčerpaná a šla spát. Od té doby už naštěstí žádné otřesy nebyly. Katastrofa je to však obrovská.

Naše nadace byla kontaktována hlavními koordinátory pomoci po zemětřesení. I ve Ventanas, kde bydlíme, došlo k velkým škodám, naše náplň dne je proto ještě více naplněna. Chodíme do postižené oblasti, navštěvujeme rodiny, mluvíme s nimi a zjišťujeme jejich situaci po zemětřesení. Po poradě jsme určili rodiny, které potřebují pomoc okamžitě. Přišly o dům, nemají co jíst. V této chvíli slouží pro tyto rodiny škola jako dočasný domov.

Děkujeme vám za zprávy, které nám píšete, jsou pro nás velkým povzbuzením a podporou.